Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır Hadi Öğrenelim?

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır Hadi Öğrenelim?

Ekim 30, 2019 0 Yazar: admin

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk kahvesini çok seviyorum zira: anında zindelik verir, zayıflamayı kolaylaştırır, dost sohbetlerinin simgesidir, kültürel mirasımızdır… Her Cuma günü, kendime bol köpüklü Türk kahvesi yapar, hayatımda olup bitenleri ve hayallerimi düşünüp defterime müellifim. Bu sevgim, Türk kahvesine merakımı artırdı ve araştırmalarım sonucunda eksiksiz haberler, deneyimler edindim: Bol köpüklü Türk kahvesi yapılır, Türk kahvesinin yanında ne ikram edilir, en şık Türk kahvesi fincanları nerede satılır, Türk kahvesinin farklı tanımları nelerdir üzere sorulara karşılıklar buldum. Tam bir kahve sever olarak artık, sizinle paylaşacağım.

Türk kahvesi nasıl yapılır?

Denemelerim sonucunda en güzel Türk kahvesinin bakır cezvede yapıldığını gördüm. Şayet ağzınıza layık kahveler yapmak istiyorsanız, birinci iş bakır bir cevze almalısınız. Lakin isterseniz, medyadaki fincanda Türk kahvesi pişirme metodunu kullanıp cevzesiz yapabilirsiniz ancak benim tercihim bakır cevzedir. Kahveyi hazırlamak için dört temel materyalimiz var: soğuk su, Türk kahvesi, fincan, cezve. Bunlar hazırsa, derhal başlayalım:

Türk kahvesi fincanını suyla doldurup bu suyu cevzeye alın. Her bir fincan için bir tatlı kaşığı tepeleme Türk kahvesi koyun. Şayet şeker kullanıyorsanız, fincan başına orta kahve için yarım çay kaşığı, şekerli kahve için bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Kahve, su ve şekerin birbirine güzelce karışması en değerli püf noktalarından biridir, bunu dikkatle yapın.

Cezveyi ocağın en küçük gözüne ve en düşük ateşe alın. Kıvamlı, bol köpüklü Türk kahvesinin sırrı, kısık ateşte ağır ağır pişmesidir. Kahveniz pişerken katiyetle karıştırmayacaksınız ki köpüğü kaçmasın. Dikkatlice kahvenin köpürmesini bekleyin, gözünüz daima üzerinde olsun ki taşıp ocağa dökülmesin. Bu bekleme müddetinde benim yaptığım üzere hayallerinizi yahut sonraki gün yapacaklarınızı düşünebilirsiniz.

Türk kahvesi cezvede köpürdüğünde acilen ocaktan alıp kahvenin yarısını cezveye dökün. (Buna köpük çalmak deniyor.) Cevzeyi tekrar ocağa koyup çok hafif kabarcık çıkana kadar tutun. Lakin dikkat edin, kahveyi muhakkak kaynatmayacaksınız zira o devir Türk kahvesi yanar ve tadı bozulur. Evet, artık kalan kahveyi yavaş yavaş fincana alın ve bol köpüklü Türk kahvesi hazır!

İnanın bana, yapması yazmasından daha kolay =) 3 dakika bile sürmeyecektir bol köpüklü Türk kahvesini hazırlamak…

Türk kahvesinin yanında ne ikram edilir?

Türk kahvesinin yanında kesinlikle su ikram etmelisiniz. Zira, hem vücutta kan dolaşımını kolaylaştırır hem de Türk kahvesinin telvesi lisanımıza gelirse, bu suyu içip temizleyebilirsiniz. Sıhhat ve gelenek açısından suyla sunum yapmamız kıymetli fakat işin bir de süsleme kısmı var, değil mi? Ben Türk kahvesinin yanında lokum seviyorum lakin bu artık bana klasik geliyor, misafirlerimi şaşırtmak istiyorum. Şayet siz de değişik Türk kahvesi ikramlarını denemek isterseniz, aşağıdaki tekliflerime göz atın:

    Büyük ve tatlı Medine hurmasının çekirdeğini çıkarıp içerisine bir adet badem yahut ceviz koyup kahvenin yanında ikram ediyorum. Hem kahvenin acılığını alıyor hem damak tatlandırıyor.
    Kahvenin yanında bitter çikolata çok yakışıyor lakin çikolatayı kahve tabağına koymamalısınız zira fincandan sıcaklık geliyor, çikolata eriyor ve sunum mahvoluyor. Bu yüzden, tabakta ek materyaller için yan ayrılmış fincanlardan alabilirsiniz yahut sair küçük bir tabakta sunabilirsiniz.
    Türk kahvesinin yanında şaşırtıcı sunum olarak küçük bardaklarda Osmanlı şerbeti ikram ediyorum. Herkes içmeden evvel ne olduğunu soruyor ve tadını çok beğeniyor. Osmanlı şerbetleri tanımı çok kolay, her hengam yapıp sıhhat ve damak tadınız için içebilirsiniz.

Türk kahvesiyle kalbimi dinlemek benim için ritüeldir. Burada Nişantaşı Welldone’ın bahçesinde oturup bir yandan kahvemi içiyor bir yandan günlüğüme yazıyorum.

Çikolatalı Türk kahvesini denediniz mi?

Sade Türk kahvesine bayılırım fakat çikolatalı Türk kahvesinin kalbimdeki alanı bir başka! Bol köpüklü, tatlı aromalı bu kahveye bayılıyorum, tanımını ise derhal aşağıda sizinle paylaşıyorum.

1 küçük kare Bitter çikolata ve soğuk suyu cezveye alıp karıştırın. Kısık ateşte çikolata eriyene kadar ısıtın. Cezveyi ocaktan indirip çikolatanın hafif ılınması ve kahveyi yakmaması için birkaç dakika bekletin. Ilınan karışıma 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ekleyip karıştırın ve kısık ateşte kahve köpürene kadar pişirin. Fincanınıza alıp, tepside büyük bardak suyla ikram edin.

Çikolatalı Türk kahvesinin püf noktaları nelerdir?

Tüm gereçleri tıpkı anda cevzeye koymayın; zira çikolata derhal erir ve kahvenin köpük yapmasını ketler. Tam tanım ettiğimiz üzere evvel çikolata ve su, sonrasında kahveyi ekleyin. Çikolatayı erittikten sonra ılınması için kesinlikle bekletin ki bir anda kaynar suya Türk kahvesi eklerseniz kahve yanar ve tadı acılaşır.

Kahveden laf etmişken, kahve falına nasıl bakılır öğrenmek için

Fincanda Türk kahvesi nasıl yapılır?

Dilerseniz, aşağıdaki görüntüden örnek alıp fincanda Türk kahvesi pişirebilirsiniz, enteresan bir metot değil mi?

En hoş Türk kahvesi fincanları nerede satılır?

Ülkemizde Türk kahvesi sevenlerin sayısı arttıkça, fincanlar açısından modeller çoğaldı. Evvelden bir iki çeşit olan Türk kahvesi fincanları, artık çiçek desenli, kaftan presli, kuş desenli üzere pek çok alternatifle mağazalarda satılıyor. Bernardo, Evmanya üzere mesken ve mutfak dekorasyonu markalarından En hoş Türk kahvesi fincanlarını alabilirsiniz. Lakin, semt aralarındaki küçük mağazalarda değişik modüller çıkıyor, es geçmeyin!